fallback

В. Великов: IT фирмите в България не вдигат шум около себе си

Коментар на IT експерта Владимир Великов в предаването Денят ON AIR

19.01.2016 | 21:05 Автор: Мария Аладжова

Съмнителни назначения в сектора на образованието, некачествено здравеопазване и несъобразени с възможностите на българския производител условия за усвояване на еврофондовете – това като основни причини за „изтичането на мозъци“, посочи Владимир Великов в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 19 януари. 

По думите му големите IT фирми в България не оповестяват предлаганите на работниците си социални придобивки, за да не бъдат санкционирани от държавата. 

„Много по-успешни фирми се пазят да шумят около себе си, от гледна точка на ПР дори, с който могат да привлекат по-качествени кадри. Не искат да правят ПР с придобивките на служителите си, като например по-дълги отпуски или обяд в офиса. Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са“, обясни Великов. 

Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната. В частност той посочи задръстванията и некачествените, по думите му, услуги, които предлага здравеопазването. "Оттам спиралата тръгва надолу: липса на качествени кадри – застой в медицината, образованието...“, допълни Великов.

Той постави и няколко въпроса относно усвояването на евросредствата в земеделието. Имал лични наблюдения, тъй като самият той обработва земя в Добрич. По думите на Великов производителите, които стартират с 10 дка земя, не могат да изпълнят всички необходими условия за финансиране от ЕС.

„Едната от програмите изисква да стартираш с 5 дка домати и в рамките на няколко години да станат 20 или 25 дка, което е абсурдно, защото е много по-добре и за производителя, и за земята да не отглежда монокултури, а разнообразие. По този начин и самите растения дават по-добра реколта и земята си отпочива“, поясни Великов. По думите му подобно количество еднообразна продукция влияе негативно и на пазарната цена на продукцията.

Чуйте цялото интервю.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback