Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Р. Овчаров не одобри позицията на правителството по случая с "Овергаз"

Коментар на бившия енергиен министър в предаването "Денят ON AIR" с Веселин Дремджиев

18.01.2016 | 20:20 Редактор: Мария Аладжова
Р. Овчаров не одобри позицията на правителството по случая с

Цените на горивата в България преди акциз са сравнително високи. Това каза бившият министър на енергетиката и настоящ представител на страната в „Лукойл Нефтохим“ - Румен Овчаров, в предаването Днеят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

Причината за виските цени се коренят в несъвършенствата на пазара на горивата у нас, посочи той. 

По думите му не всички горива в страната са производство на „Лукойл“ - около 40% от тази търговия е внос. Според Овчаров по-важни са въпросите за това по какъв начин се определят цените и дали има нелегален внос на горива в България.

„Лукойл работи добре. Беше въведена новата инсталация, с която нашата рафинерия става една от 10-те най-добри рафинерии у в света. За пръв път от 2007 година завършваме на печалба и ще бъдат платени съответните данъци на държавата“, увери той. 

Овчаров отбеляза, че за него остава непонятна позицията на държавните институции по случая с „Овергаз“. „Изведнъж без даже да си направят труда да вникнат в проблема заеха страната на руския газов доставчик. Всички се нахвърлиха на Сашо Дончев. Тези доставки биха могли с доста по-голяма основание да бъдат спрени към "Булгаргаз"“, поясни той, като допълни, че „Овергаз“ финансира повече от 80%  от газификацията в страната. 

Що се касае до слуховете за възобновяване на „Южен поток“, бившият министър на енергетиката изрази мнение, според което интерес от подобно развитие биха имали фирмите, които изначално поели ангажимент за изграждането на газопровода.