fallback

Москва смекчава позицията спрямо Анкара

Коментар на журналиста Николай Кръстев в предаването "Денят ON AIR" с Веселин Дремджиев

18.01.2016 | 19:51 Автор: Мария Аладжова

В Русия се зароди негативно отношение към ръководителя на „Сбербанк“ - Герман Греф, след изказването му, че Русия е в отбора на губещите заради финансовата криза. Това съобщи кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

По думите му сред руснаците се е разпространило мнението, че Греф е човек, който не успява да се справи с предизвикателствата в страната, което и станало повод за изказването му в рамките на "Гайдаровския форум" в Москва. 

Масло в огъня наля и твърдението на финансовия министър Антон Силуанов, според когото настоящата ситуация в Русия напомняла на кризата от 1998 г.

Кръстев подчерта, че именно в този период се прави опит за смяна на руското правителство и навлизане на опозицията. Това обстоятелство наложило на премиера Медведев светкавично да опровергае възможността за подобен аналог, допълни Кръстев.

Той сподели, че според запознати лица в Кремъл, властта усилено търси позиция за бившия министър на финансите Алексей Кудрин, който е сред приближените на президента Путин. 

Друг акцент от Гайдаровския форум е руската позиция за търговията с Турция. Министърът на енергетиката Александър Новак, заяви, че е доволен, че Турция все още не е премахнала разрешителните за „Турски поток“.

По думите на Кръстев следващата стъпка към осъществяването на проекта са преговори между ЕС, Турция и Русия. „Русия има много специфичен поглед към Турция и той се базира на това, че в момента за Русия Турция е добър енергиен пазар“, поясни журналистът.

За финал на разговора той информира, че Кремъл си е позволил да направи забележка на Иран заради турските зеленчуци, които преминавали през територията на страната, за да стигнат то Русия.

Целият коментар - във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback