Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иран може да доставя газ 3-5г. след постигане на споразумение

Посланик Ноурози в Денят ON AIR, 13 януари 2016

13.01.2016 | 23:20
Иран може да доставя газ 3-5г. след постигане на споразумение

Иран може да осигури газ – втечнен и по тръбопровод, за Европа и България на конкурентни цени 3-5г. след постигане на споразумение, каза посланикът на Иран в София Абдула Ноурози в студиото на Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 13 януари 2016.

Един от начините на доставка е използването на турската мрежа, каза той.

„Човек винаги трябва да мисли за различни начини на действие. Както българският премиер има желание България да стане хъб за природен газ, ние имаме желание да му помогнем“.

Енергетиката бе основната тема на посещението на външния министър Даниел Митов в Иран на 20 декември. В него основната тема бе интересът на Иран към европейските транспортни коридори.

 

В интервюто си посланик Ноурози коментира и бежанската криза и отношенията със Саудитска Арабия и с Турция.

 

Още по темата

Петрол

Иран има готовност да излезе на петролния пазар веднага след падането на санкциите, но продължаващият спад на цените застрашава петролно-ориентираните икономики.

„Колкото повече пада, новините няма да са добри“, каза посланикът.

 

Още по темата

Бежанци

Затварянето на границите в Европа не е решение срещу бежанската вълна, каза посланикът на Иран.

„Сегашните бежанци са в резултат на война, на която трябва да намерим решение“, каза той. „Бежанците могат да са полезни за Западна Европа“.

Според посланика сред тях има и икономически бежанци, но те могат „да решат проблема с населението. Те са младежка сила с образование“.

Според посланик Ноурози емиграцията на мюсюлманите към Европа продължава 50г.

Сегашните събития в Близкия изток се коренят отпреди 60г. „Двете войни на САЩ в Ирак успяха да развият тези проблеми“, каза той.

 

Още по темата

Саудитска Арабия

Във връзка с кризата със Саудитска Арабия, прекъснала отношенията си с Иран след нападението над посолството й в Техеран, посланик Ноурози каза, че неговата страна се надява напрежението да отслабне.

„Няма да позволим нещата да се развият в лоша посока“, каза той и даде за пример тежките преговори за ядрената си програма с шестте „ядрени“ страни, в резултат на които Иран очаква падане на санкциите.

„Нашите преговори с арабските държави в региона няма да бъдат по-трудни“, каза Ноурози.

 

Турция

За отношенията на Иран с Турция във връзка със сирийската криза, посланикът каза, че има „някои политически различия“, по които трябва да се преговаря.

„Лично смятам, че външната политика на Турция в последните 5г. не е била успешна и активна. Не трябва влизаме във вътрешните работи на други държави – без значение дали искаме да защитим някаква революция или водим борба с тероризма.“

Гледайте цялото интервю във видеото.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма