fallback

Р. Ненков: Промените в Конституцията са в добра посока, но са твърде палиативни

Според експерта между първо и второ четене промените са влошени, защото не са взети предвид европейските препоръки

11.01.2016 | 19:46 Автор: Ирина Георгиева

Промените в Конституцията са в добра посока, но са твърде палиативни и можеха да са много по-добри. Това коментира Румен Ненков, който е член на Конституционния съд в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според експерта между първо и второ четене промените са влошени, защото не са взети предвид европейските препоръки.

"Препоръките на ЕС ни обвързват морално и какви членове на тази общност сме, ако не ги уважаваме?" - попита Ненков.

Съдиите имаха основание да бъдат обидени, но вече няма място за това, смята Ненков. Според него акцентът трябва да се постави върху начина, по който се избират съдиите.

Дебатът за съдебната реформа трябва да бъде политизиран, а не партизиран, подчерта Ненков.

"Хората свободно трябва да могат да изразяват мнение и това е значението на "демокрацията", трябва да я приемем." - коментира съдия Ненков по повод решението на Етичната комисия да не разследва председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за юбилейната му реч в която той каза: "Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат! Да кажем не на страха, Стига вече толкова!"

Тричленен състав на Върховния касационен съд спря делото за несъстоятелност на КТБ и поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни два текста от Закона за банковата несъстоятелност, свързани с имащите право на жалба и протест в подобни производства, съобщи Веселин Дремджиев.

Това не спира несъстоятелността на банката, подчерта съдия Ненков.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback