fallback

Перспективата за растежа в Китай

Проф. Нако Стефанов, СУ, в Денят ON AIR

07.01.2016 | 19:28

Проф. Нако Стефанов, СУ, с коментар на девалвацията на юана, растежа в Китай и теста, за който Северна Корея обяви, че е на водородна бомба. Проф. Стефанов говори с Веселин Дремджиев в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR, "Денят ON AIR" на 7 януари 2016.

Още по темата

Борсите в Шанхай и Шънджен отново бяха затворени на 7 януари, за втори пореден ден, а брокери продължават да прогнозират спад на пазара и тенденцията да продължи и утре /8 януари/.

Според проф. Нако Стефанов девалвация на юана /най-силната от август 2015, след намеса на PBOC/ е била очаквана, но в края на 2015 и се дължи на натрупания сериозен дълг от Китай. Според експерта причината е "прегряването на пазара на имоти, заради сенчестото банкиране - с обект официални организации в Китай, нерегистрирани като банки, неправещи отчисления в резервни фондове и неподлежащи на регулация", каза проф. Стефанов.

"Така балонът се наду".

Растежът в Китай съществува, но не е достатъчен, смята професор Наков.

В Китай започва "нова нормалност", обясни проф. Стефанов - преход на икономиката от отрасли с ниска добавена стойност към такива с по-висока.

"Преструктурирането на икономиката на Китай цели конкурирането с развитите страни, но изисква време, каза проф. Стефанов.

Според него преходът при задържане на политическата система е възможен, но въпросът е "в сроковете на прехода и създаването на новата нормалност".

Той посочи намерението на Китай да преструктурира и самото потребление, при което вътрешното потребление да стане двигател на икономиката - и даде за пример създаването на TPP - Транстихоокеанското партньорство.

Според него в китайската комунистическа партия има няколко силови центрове, между които има противоборство и "нещата няма да се решават по западен модел, поне засега", каза професорът.

 

Още по темата

Северна Корея

Проф. Стефанов коментира и опита, който Северна Корея обяви, че е направен с водородна бомба на 6 януари 2016.

"Ключът не в Пекин", каза той. "Ким Чен Ун много добре балансира противоречията в Азия спрямо Корейския полуостров. Русия и Китай искат статуквото на Северна и Южна Корея да се запази.

Както те, така и другите сили - САЩ и Япония - също не са заинтирсувани статуквото да се сменя силово", каза професорът.

На въпроса дали "опитът в Н-бомбата ще изяде главата на Ким", проф. Стефанов отговори отрицателно.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback