Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Говорител на НАП: Прилагаме данък "Уикенд" от 20 години

Сега мярката се затягала, заради зачестилите случаи на злоупотреба с покупката на служебни активи, каза Росен Бъчваров

04.01.2016 | 21:00 Редактор: Мария Аладжова
Говорител на НАП: Прилагаме данък

Първата електронна данъчна декларация е постъпила в 0:23 ч., а втората -  в 2 през нощта, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в предаването Денят On AIR с Веселин Дремджиев на 4 януари. От НАП очаквали в рамките на кампанията около 40% от гражданите да си спестят физическото присъствие и да се отчетат по електронен път. 

Още по темата

"Данък уикенд го прилагаме 20 години. През годините сме имали стотици случаи, при които е коригиран данъчния кредит за използване на фирмени активни", каза говорителят на НАП. Сега мярката се затягала заради зачестилите случаи на злоупотреба с покупката на служебни активи, което ощетявало сериозно държавната хазна. Той потвърди думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че държавата няма да контролира използването на служебни електронни устройства, а мярката се отнасяла до използването на големите фирмени активи, като коли и недвижими имущества за лични цели.

Бъчваров информира, че в рамките на три седмици предстои да бъде публикувано указание, което да посочва как работодателите да отчитат прилагането на фирмени активи от служителите си. Според говорителя на НАП през последните години било масова практика леки автомобили и помещения за лично позлване да се купуват чрез фирми. "А това е не само данъчно нарушение, а нещо от което страда всеки българин", заключи той по темата. 

Целият коментар на Росен Бъчваров - във видеото!