Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Лагард рискува втория си мандат в МВФ: Роглев

Любомир Роглев от Париж за предварителното производство срещу директора на МВФ Кристин Лагард

18.12.2015 | 22:59
Лагард рискува втория си мандат в МВФ: Роглев

Любомир Роглев от Париж за предварителното производство срещу директора на МВФ Кристин Лагард заради арбитража й от 2008 по повод продажбата на Adidas от 90-те.

Делото Бернар Тапи

Преди години арбитражът отсъди в полза Бернар Тапи изплащането на около 400 млн. евро обезщетение. После, с идването на социалистите на власт във Франция решението на Арбитражния съд бе атакувано и започна производството срещу Лагард за небрежност от нейна страна като министър.
По това време Кристин Лагард бе министър на финансите на Никола Саркози и формално арбитражът бе образуван от нея.

Специалният съд на републиката разреши изправянето й пред съда.
На заседанието преди няколко месеца прокурорът от Върховния касационен съд, който се занимаваше с това дело, поиска обвиненията да бъдат отхвърлени и Лагард да бъде оневинена.

Странното е, че това решение и срещу иска на прокурора стана, след като се получи решението на Апелативния съд преди няколко седмици, които бе унищожило арбитражното решение и осъди Бернар Тапи да плати 400 млн. евро.


 

Още по темата

Рискува ли Лагард?

След като има решение на съда да бъде подведена под отговорност, има риск за това. Тя заяви веднага, че ще атакува решението пред ВКС. След колко време ще се вземе решение - не знаем.

Но за това, за което е преследвана - небрежност, рисковете от наказателна правна гледна точка са много слаби. Дори да подведена под наказателна отговорност, рисковете да бъде осъдена са слаби.

 

Политическият пласт

От една страна е свързан с това, че Кристин Лагард стана по времето на Никола Саркози видна представителка на десницата. В един момент дори имаше слухове да се кандидатира за президент  на републиката. Сондажите й даваха около поне 10-15% на първи тур.

Дали има някой интерес да бъде отстранена да се кандидатира за номинация на десницата - шенсовете й са малки. Например навремето шансовете на Доминик Строс-Кан бяха много големи, дори огромни. Имаше съвсев реална възможност той да спечели.

Политичестата тежест на Лагард изобщо не може да се сравнява с тази на Строс-Кан.

От политическа френска гледна точка тя няма какво да загуби.

Може да загуби възможността да се кандидатира и да бъде назначена за втори мандат в МВФ. Мандатът й свършва на 30 юни 2016.