fallback

Хр. Карагеоргиева: В холандските бежански лагери има засилено полицейско присъствие

Целите са по-добър мониторинг и избягване на евентуални отмъщения

19.11.2015 | 21:02 Автор: Ирина Георгиева

В света има три основни академични центъра за изследване на тероризма - в Шотландия, САЩ и Холандия. Това обясни Христина Карагеоргиева от Амстердам в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите й това са експерти, които работят със службите по сигурност. 

В Холандия се наблюдава криминализацията на младежи, които досега властите смятаха за напълно интегрирани и добре образовани. Факторите за това са много и нерядко са строго индивидуални, което затруднява превенцията, поясни Карагеоргиева.

"Понякога се говори за второ или трето поколение, но не може да се говори за дискриминация или липса на работни места, достъп до пазара на труда или възможност за образование." - поясни Карагеоргиева.

Целта на холандските служби за сигурност е да локализират подобни младежи навреме и да организират някакъв тип превенция, добави Карагеоргиева.

"След атаките във Франция в Холандия се предприема се засилено полицейско присъствие, препоръчано от централния координатор по сигурността - особено в бежанските центрове. Целите са две - по-добър мониторинг на хората, а втората е да се избегнат евентуални актове на отмъщение на хора, които вече са травмирани." - добави Карагеоргиева.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback