fallback

Кр. Райчева: Сивата икономика може да бъде ограничена чрез е-разплащанията

Изграждането на инфраструктурата за електронните разплащания е доста скъп процес, поясни Райчева

18.11.2015 | 20:51 Автор: Ирина Георгиева

Сивата икономика може да бъде ограничена чрез стимулиране на електронните разплащания. Това мнение изрази Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите й изграждането на инфраструктурата за електронните разплащания е доста скъп процес.

"Още 2009г. бяха предложени мерки за широката публика, които да ограничат сивата икономика чрез развитие на електронните разплащания. Схематично ги казвам: Ограничаване на нивото на кешовите разплащания." - припомни Райчева.

Райчева смята, че всяко едно стимулиране за развитието на кешовите разплащания е важно. По думите й таксите на пост терминалите са подобни и при кеш плащанията, защото и те имат разходи - за броене или за застраховка. Досега потребителите не заплащат такса за този вид разплащане, а само търговците, поясни Райчева.

"За 2014г. 1 на всеки 6,1 евро в Европа е платено с VISA карта. В България 1 на всеки 20 евро е платено с VISA карта и това по цифрен ръст спрямо предходната година." - коментира Райчева.

Хората правят това, за което смятат, че е по-сигурно, по-лесно и по-удобно, поясни Райчева.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback