Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Пл. Панчев: Тракия - икономическа зона е привлякла над 120 инвеститори

Инвестирани са над 1 млрд. евро и са разкрити повече от 12 000 нови работни места

17.11.2015 | 21:26 Редактор: Ирина Георгиева
Пл. Панчев: Тракия - икономическа зона е привлякла над 120 инвеститори

Пловдивският регион се радва на интерес от страна на индустриалните инвеститори, благодарение на мащабния проект "Тракия - икономическа зона" - ТИЗ. Това обясни Пламен Панчев, председател на "Клъстер Тракия икономическа зона" в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му мега-проектът е с площ от 10 700 000 м², където са реализирани както български, така и чуждестранни инвестиции в размер на над 1 милиард евро. 

"В пловдивския регион бяха привлечени повече от 120 инвеститори, а повече от 80 са чуждестранни. Инвестирани са над 1 млрд. евро.  Бяха разкрити повече от 12 000 нови работни места." - добави Панчев.

"Ние само успявахме да създадем на инвеститорите, които са дошли, условията да започнат своя бизнес в нашия регион, а впоследствие започнахме да го правим по-професионално. Изградихме сериозен екип. Получихме сериозна подкрепа от местната власт. Преди 4 години успяхме да обединим усилията на 9 общини, с които са създадени два клъстъра, които застанаха зад проекта. Всички това създаде бизнес регион." - обясни Панчев.

Нужни са много усилия и приемственост в работата, смята Панчев. Според него правителството мисли за развитието на индустриалните зони. 

"Искаме да имаме програма за реализиране на инфраструктурата и да работим съвместно с общините. Искаме тази програма да бъде по някакъв  начин гарантирана и от тях и от държавата, защото тези инвеститори създават добри условия за живот в общините, но да пълнят бюджета и на общините и на инвеститора." - поясни Панчев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: