Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Мажоритарният вот не е подходящ за България, смятат Т. Безлов и П. Чолаков

По думите на Безлов кампанията за местните избори за 25 октомври е най-скучната и безконфликтна кампания от 1990г.

23.10.2015 | 20:20 Редактор: Ирина Георгиева
Мажоритарният вот не е подходящ за България, смятат Т. Безлов и П. Чолаков

Мажоритарната избирателна система не е подходяща за България. Зад тази теза се обединиха експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и политологът Петър Чолаков в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

ко България избере мажоритарния вот не смятам, че това е правилният модел за страната." - коментира Безлов.

"За българската политическа култура вариантът две партии по чисто мажоритарен вариант би бил гибелен поради конфликтния характер на политическата култура." - добави Чолаков.

Много хора подценяват значението на задължителното гласуване, отбеляза политологът. 

"Ако погледнете в ромските секции - там ще видите, че активността е ниска, малко се качва, когато им платят да се гласува. Представете си какво ще стане, ако ги задължите. Задължителното гласуване не допада на някои партии." - обясни Чолаков.

Тихомир Безлов подчерта, че значението на електронното гласуване не е само избирателят да не се реди на опашки.

"Голям процент от хората, които действително се интересуват от страната си по една или друга причина не живеят в България - това е най-прогресивната група, която ще има дългосрочно влияние върху бъдещето у нас, защото знаейки какво се случва с подобни мигрантски общности от европейската история - това са хора, които имат влияние върху икономиката на собствената си държава." - поясни Безлов.

По думите на Безлов това е най-скучната и безконфликтна кампания от 1990г.

"Очакването е да има доминация на ГЕРБ в повечето региони с оглед на конфигурацията, която е в момента. Има политическа стабилност и едно изморяване в политиката, което дойде от предсрочните избори." - добави Чолаков.

Чуйте целия коментар в следващото видео: