Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Цв. Николова: Очаква се през 2015г. да се произведе 79% повече литра вино спрямо 2014г.

За един винопроизводител е от особено значение да произвежда със собствени лозя, коментира Николова

22.10.2015 | 20:50 Редактор: Ирина Георгиева
Цв. Николова: Очаква се през 2015г. да се произведе 79% повече литра вино спрямо 2014г.

Виненият бранш не иска да бъде изключен от чувствителните сектори в европейската система за подпомагане и иска да бъде равнопоставен. Това обясни Цветелина Николова, управляващият директор на винарска изба Катаржина Естейт в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите й винарите не искат да гледат другите сектори или да се сравняват с тях.

"Както досега сме могли и сме се възползвали от европейските средства, така да не ни отрязват днес и да продължаваме докрая на периода 2020г." - поясни Николова.

Винената реколта от 2015г. е изключително добра, посочи Николова. По думите й всички винари са били притеснени след дъждовете от 2014г., защото са завършили годината с големи загуби.

През 2015г. се очаква да се произведе 79% повече литра вино спрямо миналата година, а качеството е много добро, добави Николова.

"През 2014г. се произведе по-малко количество вино, но не с лошо качество. Щом е пуснато на пазара си заслужава цената, но тази година ще е още по-добро." - отбеляза Николова.

За един винопроизводител е от особено значение да произвежда със собствени лозя, коментира Николова. По думите й, за да стане едно вино наистина качествено, то трябва тези лозя да са високо контролирани. За да се получи качествено вино трябва да е от "естествено" грозде и да не се слагат изкуствени добавки, поясни Николова.