fallback

В. Чернева: Парализата на ЕС се отразява най-много на малките страни като България

Виждаме, че и най-дребно решение не може да бъде взето по отношение на бежанската криза, посочи Чернева

22.10.2015 | 20:10 Автор: Ирина Георгиева

Парализата на ЕС, която виждаме в момента е огромна. Това коментира Весела Чернева, директор на софийския клон на Европейския съвет за външна политика в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев. По думите й тази парализа се отразява най-много на малките страни, защото големите имат своите начини как да си решават проблемите.

"Малките страни са тези, които най-много печелят от консенсусното вземане на решения в ЕС. И в момента в кой той е парализиран - виждаме, че и най-дребно решение не може да бъде взето по отношение на бежанската криза. Тази парализа означава и загуба на доверие в ЕС и европейските институции. Дългосрочно не изключвам тази криза да предизвика и една огромна вълна на популизъм, включително и в страни като България, която да бъде надевропейска платформа под мотото: "ЕС не решава проблеми, а по-скоро ги създава." - обясни Чернева.

В момента има натиск заради бежанската криза да се постигнат някакви дипломатически успехи, някакви външнополитически успехи, които да умиротворят кризата в Сирия, но друг е въпросът дали това ще спре бежанците от Сирия, въпреки че и да ги намали пак ще е нещо, коментира Чернева. По думите й, за да се спрат военните действия в Сирия най-вече трябва да има място и възможност за преговори. Когато Русия бомбардира постоянно позиции на опозицията това място за преговори остава много малко.

"В момента стратегията на Путин да постави всички останали пред свършен факт, оставяйки Асад единственият сериозен играч на полето освен ИД, колкото повече време минава, толкова по-близко той ще стигне до тази цел. Затова са и тези дипломатически совалки в момента, за да се опитат да спрат поне в този момент военните действия и да седнат на някакви мирни преговори. Путин демонстрира колко карти има в ръкава си и иска да влезе в големия покер с това, че има позиции в Сирия, които той би искал да изтъргува." - смята Чернева.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback