Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кьосева: Унгарската ограда може да продължи по границата с Румъния и със Словения

2/3 от унгарците искат решаването на бежанския въпрос да стане на европейско ниво и не са против европейските квоти

19.10.2015 | 20:22 Редактор: Ирина Георгиева
Кьосева: Унгарската ограда може да продължи по границата с Румъния и със Словения

Унгарската граница не е символична, защото е напълно реална - 4 метра висока с бодлива тел. Това коментира журналистът Светла Кьосева в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите й изграждането на оградата може да продължи по границата с Румъния и евентуално със Словения.

Изграждането на оградите по границите в Източна Европа никак не е радостен факт, смята Кьосева. Според нея правилната линия не е спазването на политиката на министър-председателя Виктор Орбан, защото всъщност той прехвърля проблема в другите държави.

"Да, през Унгария вече не преминава такъв голям поток от бежанци, защото той беше насочен в съвсем друга посока. Последните изследвания поставят под съмнение тази масова подкрепа на унгарците към тяхното правителство. Така наречените национални консултации, които правителството прави редовно се състоят в това да се изпратят въпросници на унгарските граждани и всъщност от около 8 млн. избиратели отговарят 1 млн., от които повечето са в подкрепа на правителството." - обясни Кьосева.

Междувременно изследване показва, че 2/3 от унгарците искат решаването на бежанския въпрос да стане на европейско ниво и не са против европейските квоти, посочи Кьосева. По думите й всъщност най-големите им страхове са свързани с работните места, че бежанците ще заемат местата им.