fallback

Калфин: НОИ ще може да участва на пазара с ДЦК

За целта социалният министър ще инициира законови промени

19.10.2015 | 19:27 Автор: Петко Трухчев

Няма основателна причина НОИ да не може участва на пазара с държавни ценни книжа. Това коментира социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Ограничението е от стар закон, припомни министърът и обеща да инициира законови промени.

Няма логика. Това е закон от 2002-та. Мога аз да инициирам законова промяна. Няма пречка някои от дружествата в НОИ да участват на пазара с ДЦК.

По отношение на минималните осигурителни прагове, за които синдикати и работодатели не са се договорили, министърът ще се възползва от правото си за служебно увеличение. Има основание за ръст на осигуровките заради скока на минималната работна заплата от догодина, обясни Калфин и заяви, че няма как да се съобрази с призива на бизнеса за замразяване на осигурителните прагове за 46 дейности.

Проблем с пенсионирането на полицаите няма, коментира още социалният министър. Съгласувано е те да се пенсионират на 56г. Недоволството в сектора е заради 20-те заплати обезщетение при пенсиониране, които социалното министерство иска да намали.

Вицепремиерът се спря и на отношенията ни с Русия.

Аз не приемам терминът "хибридна война". Между пропаганда и война има доста голяма разлика. Русия е много важен партньор. Ние трябва да поддържаме един нормален диалог.

Грешка е, че всички усилия за преодоляване на кризата в Близкия Изток са насочени към Сирия, коментира още министър Калфин.

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback