Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Л. Роглев: Фабиюс разкритикува Русия, че прави нещо срещу ИД, но по лош начин

Ако се съди по реакцията на Фабиюс Франция се чувства като в изолация

01.10.2015 | 08:58 Редактор: Ирина Георгиева
Л. Роглев: Фабиюс разкритикува Русия, че прави нещо срещу ИД, но по лош начин

Първоначално френският външен министър Лоран Фабиюс разкритикува Русия, че "много говори, а нищо не прави срещу ИД", а след това - "че прави нещо, но по лош начин". Докато министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че според негови военни и дипломатически източници "руските нападения не са били по цели на ИД, а срещу опозицията". Това са единствените реакции от Франция по повод действията на Русия срещу ИД коментира Любомир Роглев в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

"Преди няколко дена започна съдебно дознание за военни престъпления в Сирия въз основа на снимков материал, донесен преди време от военен кореспондент. Това разследване го води парижката прокуратура въз основа на това, че снимковият материал е донесен във Франция." - посочи Роглев.

"Във френската политика, която знаете, че отказваше каквато и да е намеса срещу ИД, преди няколко дена извърши военни удари и те ще продължат, но никой не обяснява на какво правно основание се правят. Това, което беше казано, че е заплаха за Франция заради опасност от тероризъм." - обясни още Роглев.

Журналистът отбеляза, че е факт изненадващото положение на Русия, "тя се наложи като актьор в тази област, който не може да бъде заобиколен". Според него възможно е Русия да пренареди картите до известна степен, а ако се съди по реакцията на Фабиюс Франция се чувства като в изолация.

Чуйте: