Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Петър Копралев: В България липсва отговорност за зле свършена работа

Компаниите в САЩ дават по 25 години гаранция за строителни обекти,коментира предприемачът от Сан Франциско

29.09.2015 | 21:08 Редактор: Петко Трухчев
Петър Копралев: В България липсва отговорност за зле свършена работа

Ако в България някой не си свърши качествено работата няма сила да го накара да изплати обезщетения. Това е основният минус на българските компании. Коментарът направи вицепрезидентът на БСК в Сан Франциско и строителен предприемач в САЩ Петър Копралев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев на 29 септември 2015.

Ако няма система, която да защити потребителя, фирмата се чувства напълно свободна да прави каквото иска.

Друга разлика между бизнесът отвъд океана и тук е, че се гледа на дадена компания под различен ъгъл.

Още по темата

Ние търсим продукта. Какъв продукт има дадена компания, а не с какво се занимава дадена компания като имидж, както е в България.

Дистанцията пред българските фирми е пречка за излизането им на американския пазар, посочи Копралев. Запознанството на място е най-успешно за сключване на двустранен договор, поясни той.

В Америка креативността е разделена на две, казва предприемачът.  Едната идва от емигрантите, които й дават ноу-хау. Другата е идеята, която, ако е добра, получава възможност да се развие. За САЩ той казва:

Няма бюрократични пречки пред свободата да се развива бизнес.  

В различните региони на Америка съществуват различни профили на българите – в южните райони са по-образовани и технически специализирани докато останалите са просто изпълнители.