Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Татяна Дончева: Прокуратурата може да бъде в изпълнителната власт

Смисълът на независимостта на съдебната власт е единствено във върховенството на закона и равното третиране на всички от Темида, смята Дончева

24.09.2015 | 20:25 Редактор: Ирина Георгиева
Татяна Дончева: Прокуратурата може да бъде в изпълнителната власт

Председателят на "Движение 21" Татяна Дончева лансира алгоритъма за промяна на конституцията, който "включва Първо Велико Народно събрание, което по постигнат консенсус да отмени института на Великото Народно събрание, и оттам нататък всичко да се гласува с обикновено НС." Това посочи Дончева в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

Прокуратурата може да бъде в изпълнителната власт и това е решение, което са направили много други държави, членки на ЕС, посочи Дончева.

"Това, което е важно е да имаме цялата конструкция на съдебната власт и хората, които работят върху идеята за новата съдебна власт да имат целия план как ще изглежда сградата. Това е свързано със стъпките, които да бъдат предприети с яснота кое  изисква промяна на закона, кое изисква промяна на конституцията и една много правилна преценка по силата на какви баланси вътре във властта ще можем да постигнем върховенство на закона." - смята Дончева.

Смисълът на независимостта на съдебната власт е само и единствено във върховенството на закона и равното третиране на всички от Темида, категорична е Дончева.

Чуйте останалата част от разговора тук: