fallback

Ст. Стойчев: Прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде под контрол на НС

Гласуването на Атака за промени в Конституцията беше изненадващо

23.09.2015 | 19:56 Автор: Ирина Георгиева

Гласуването на Атака за промени в Конституцията беше изненадващо. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в предаването Денят Он Ер. 

"Аргументът, че промените в Конституцията няма да променят по никакъв начин съдебната система и затова ги подкрепят е лишен до голяма степен от някакъв вид рационално действие. Оттук нататък можем да гадаем какви са реалните причини за тази позиция на Атака." - добави Стойчев.

Останалите политически сили до голяма степен направиха предварително заявеното, обясни политологът.

"ДПС спази своята част от договорката, наречена от Радан Кънев "Исторически компромис". За АБВ не беше изненадващо, че напрактика гласуваха против промените като се въздържаха. Символичният "един" глас не промени в никакъв случай баланса. Оттук насетне остава съмнението, че силите крепящи статуквото в съдебната система ще опитат по някакъв начин да обезсмислят конституционните промени между двете четения, доколкото това бъде позволено от основните партии в управляващото мнозинство." - заяви Стойчев.

Политологът коментира и думите на лидера на ДПС Лютви Местан, които бяха: 

"Ако идеите за реформи в съдебната власт са отвъд ограниченията, които ни налага основния закон, бъдете доблестни и поискайте да свикаме ВНС и тогава ще видите цялата истинска реформаторска мощ на ДПС. Но от нас не може да искате при действаща Конституция да бъдем подгласници на напъни за нарушаване на Конституцията."

Според Стойчев, лидерът на ДПС казва истината, че големият проблем на съдебната реформа е безконтралността на прокуратурата. 

"Не става въпрос прокуратурата да бъде поставена под политически чехъл, защото и в момента се намира под престъпен чехъл. Тя е тотално зависима от престъпни мрежи и целият напън е тази зависимост да бъде прекратена тази зависимост като се търси отговорност от прокуратурата. Смелата стъпка е именно прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде вкарана под една или друга форма на контрол от НС. Нещо, което няма как да се случи без радикална конституционна промяна и ВНС." - обясни Стойчев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback