fallback

Да се отнеме мрежата на Лукойл, зове Костов

Чрез промени в закона за енергетиката да се забрани на дружеството да притежава и преносна система,предлага бившият премиер

21.09.2015 | 21:27 Автор: Петко Трухчев

Чрез промени в закона за енергетиката да се забрани на Лукойл да притежава и преносна система на петрол,както и цялата й инфраструктура. Това предложи бившият премиер Иван Костов  в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. С така направените промени цената на горивата ще поевтинее, твърди Костов.

Не може олигополна система на пазара с наличието на фирми с голяма пазарна мощ да не бъде регулирана от регулатор. Собствеността върху акцизните складове за гориво и тръбопроводите, по която то се транспортира Лукойл има монопол,защото тази система е 80% на Лукойл. Т.е. те имат ръка над търговията на едро и определят цените. Аз се чудя защо никой не се сеща Лукойл да бъде принуден да продаде тази база и да няма свързана с тях инфраструктура. Приема се в закона, че не може такова дружество да има такава собственост, както с лекарствата, и готово.

 

Бившият премиер приветства и ангажимента на българското правителство в изграждането на НАБУКО-УЕСТ.

От гледна точка на българския интерес е, че Ципрас спечели изборите, за да не се окаже в опозиция срещу едно проверопейско правителство и мнозинство, защото горе долу разпределението на силите щеше да бъде същото. Участието на Паблос Каменос крие рискове за България понеже е ясно, че той е свързан с Кремъл.

 

Целият разговор на Веселин Дремджиев с Иван Костов вижте във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback