Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Желязкова: Ако не се вземат мерки, бъдещето на ЕС е поставено под изпитание

Това е труден процес, защото страните в ЕС са на различно икономическо развитие и политики

20.09.2015 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Желязкова: Ако не се вземат мерки, бъдещето на ЕС е поставено под изпитание

Бъдещето на ЕС е поставено под голямо изпитание, ако не се вземат мерки. Това коментира заместник-ректорът на ВУЗФ доц. д-р Вирджиния Желязкова в предаването Денят Он Ер. По думите й ЕС е поставен пред това изпитание заради различията между страните в Съюза.

"Най-важното, което се проявява в поредния случай на криза и на проблеми в ЕС, са наследените проблеми от миналото, заложени при самото формиране на Съюза. Той се състои от страни на много различно икономическо развитие и с много различни политики. За тези страни е характерна фрагментираност на капитала, национализъм на капитала, които пречат да се постигне консенсус по отношение на политиките." - добави доц. д-р Желязкова.

Доц. д-р Желязкова обясни и какво точно означава национализъм на капиталите.

"Национализъм на капиталите означава, че капиталите във всяка една от страните са концентрирани и са обвързани с политическия елит. Това е характерно за ЕС и не е характерно за САЩ. Отделните държави в ЕС, в самите тях има концентрация на сила и на капитал в определените политически групировки и това пречи да се постигне консенсус по основни политики." - обясни доц. д-р Желязкова.

Нужно е да се вземат спешни мерки, за да има бъдеще ЕС, подчерта експертът. По думите й обаче това е много труден процес, защото всяка една от големите държави - Франция, Германия, Великобритания имат различна позиция по въпросите и този разнобой им пречи да достигнат до консенсус.

Гръцката криза е една материализация на тези различия в ЕС, посочи доц. д-р Желязкова.

Чуйте: