fallback

Сп. Керемидчиев: България компенсира изоставането, което беше забелязано в програмния период 2007-2013г.

Процедурите са по-лесни, има диалог между фирмите и администрациите

14.09.2015 | 09:57 Автор: Ирина Георгиева

България изглежда успява да компенсира изоставането, което беше забелязано в програмния период 2007-2013г. Това коментира председателят на УС на клуб "Икономика" Спартак Керемидчиев в предаването Денят Он Ер. Според него въпросът е дали това усвояване ще бъде финално.

"Това, че са раздадени 92% от полагаемите се пари, това не означава, че са усвоени, защото те са усвоени, когато се върнат обратно." - обясни Керемидчиев.

Фонд "Флаг" запълва пропастта между първоначалното финансиране и междинните плащания, които се осъществяват по даден проект след това, поясни Керемидчиев. По думите му фондът финансира само публични институции - общини и публични органи.

Експертът коментира, че това, което държавата направи в областта на предприемачеството е да прехвърли отговорността на чуждестранни фондове, инициативата JEREMIE и това затрудни процедурите.

"От една страна процедурите станаха по-лесни и има диалог между фирмите и администрациите, който го нямаше в началото. Има и развитие на предприемачеството като организационна култура и управление на проекти, тоест няколко пъти процедурата вече се е завъртяла." - добави Керемидчиев.

"Голяма част от европейските пари, особено за публичния сектор са насочени към директиви, по които сме задължени да постигнем някакъв ефект. Например пречистването - обработката на отпадъци, градския трансорт - намаляване на шумове и други замърсявания. Те не се раздават на принципа на конкуренцията, а на даден план. Става дума за общинските проекти. При проектите от страна на бизнеса се оценява и конкурентоспособността на проекта." - уточни Керемидчиев.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback