fallback

Л. Богданов: Гражданското участие е слабо при планирането на държавния бюджет

Индексът "Отворен бюджет" 2015 се издава за пети пореден път

09.09.2015 | 23:13 Автор: Ирина Георгиева

България запазва оценката си за бюджетна прозрачност според международния индекс "Бюджетна прозрачност" – 65 пункта (при максимални 100) от изданието на индекса през 2012 г. Това показва единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност.

Индексът "Отворен бюджет" 2015 се издава за пети пореден път. Това коментира икономистът и анализаторът от Industry Watch Лъчезар Богданов в предаването Денят Он Ер. По думите му той се прави от независими анализатори, като тези за България са Industry Watch, както има и независим външен преглед на две нива, доста сложен и дълъг процес, който гарантира обективността на измерителя

"Това не е социологически индекс, тоест въпросник с лично мнение. Това е един набор от 140 индекатора, които директно кореспондират с наличието или липсата и начина, по който определени документи ги има или ги няма в България. Дали определени процеси се случват или не се случват. Това, което виждаме е, че за България няма известна промяна в индекса от последното издание. Разлика има от първото издание преди около 10 години" - посочи Богданов.

България е от втората група страни, не е сред най-добрите, съобщи експертът. От 2006 година, когато е публикуван първият индекс, оценката на България отбелязва значително подобрение – от 47 пункта през 2006 до 65 през 2015 г.

Подобрението се дължи на публикуването на повече бюджетна информация - относно проектобюджета, приетия бюджет, месечни и полугодишни доклади, годишни и одитни доклади, кратък бюджет за широката публика.

Гражданското общество участва слабо при планирането на държавния бюджет, смята Богданов. По думите му като че ли обществото се включва през ноември - декември, когато проектозаконът вече е в Парламента, вместо февруари - май, когато се планира бюджетът.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback