Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Н. Вълканов: Млечното говедовъдство в ЕС е от най-нереформираните отрасли

Производството на мляко в ЕС е едно от най-скъпите в световен мащаб

08.09.2015 | 20:42 Редактор: Ирина Георгиева
Н. Вълканов: Млечното говедовъдство в ЕС е от най-нереформираните отрасли

До голяма степен млечното говедовъдство в ЕС е един от най-нереформираните отрасли в селското стопанство. Това коментира Николай Вълканов, управител на Фондация Интелиагро в предаването Денят Он Ер. По думите му основната причина за това е, че то се е либерализирало много късно.

"И докато през годините до 2007г. секторът беше силно защитен в това число и цените, които се поддържаха изкуствено чрез различни непазарни механизми, които бяха част от политиката тогава до пълното му либерализиране и изпадане на квотите тази година." - уточни Вълканов.

Според експертът всичко в сектора се е случило твърде бавно и фермерите не са успели да отговорят на новите пазарни изисквания. 

"В резултат на това млякото в ЕС е едно от най-скъпите, които се произвежда в световен мащаб. Секторът е нереформиран и предстоят структурни промени." - посочи Вълканов.

"Тежката истина е, че част от фермерите в ЕС ще отпаднат, защото не са пригодни за него и като средна производителност и като оперативни разходи." - допълни експертът.

Чуйте: