fallback

Христо Казанджиев: България да преосмисли диверсификацията на газовите доставки

Денят он ер, 25 август 2015

25.08.2015 | 21:22 Автор: Весела Гиздева

Крайно време е България да преосмисли и да преориентира политиката си за диверсификация на газовите доставки и да изведе на преден план приоритетни проекти, които в най-голяма степен решават проблемите, свързани с доставките на природен газ както за България, така и за целия Балкански регион. Това заяви в „Денят он ер“ на 25 август 2015 експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че Транскаспийският газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България, Казанджиев посочи, че има огромен политически риск в този регион относно изграждането на интегрирана инфраструктура за пренос на енергийни ресурси. В случая Туркменистан би се явил конкурент на иранския или азербайджански газ.

Енергийният експерт напомни, че доставки на природен газ за България от Туркменистан са били планирани още през 1997 г. , но  идеята е била изоставена. След това е създаден проектът за Транскаспийския газопровод, който обаче е срещнал непреодолими трудности от политическо естество.

Според Казанджиев най-разумното и най-издържано решение за диверсификация на доставките за България е изграждането на терминал за втечнен природен газ на гръцкото Егейско крайбрежие, който би гарантирал доставките на природен газ за целия Балкански регион и този проект може да се реализира под егидата на ЕС.

Чуйте целия разговор във видеото.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback