fallback

Огнян Исаев: Партиите да се отворят към образованите роми

В момента само една партия обира гласовете на малцинството, коментира журналистът

01.08.2015 | 21:48 Автор: Петко Трухчев

Купуването и контролирането на ромските гласове по време на избори ще продължи докато съдебните власти го позволяват. Това коментира журналистът и блогър от ромски произход Огнян Исаев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Повечето български партии са длъжници. Те трябва да се отворят към образованите роми, а не да оставят само една партия да обира гласовете.

Още по темата

Все по-задълбочаващите се социални различия между българите и ромите се дължат както и на липсата на държавата, която не наказва виновните за социалните спорове, така и на вънна намеса, коментира Исаев. Най-често тя идва от политически сили, които използват ромската общност, за да нагнетяват напрежение сред българите. Ако ромите се ползват от повече привилегии, то е защото държавата им го позволява.

Все по-често гражданите живеят с чувството за неспособност на държавните институции да се справят с тази важна стъпка – за раздаване на правосъдие.

Ромите все по-често са дискриминирани, както при кандидатстване за работа, така и в образованието, посочи журналистът.

В образованието има сагрегация. Отделни училища в ромските квартали са форма на дискриминация. След 10 години ще се сблъскаме с проблема със сагрегацията. Ромските деца трябва да учат с българските. В ромските училища не се учи, няма как да се образоват там.

Целият разговор на Ивайло Лаков с Огнян Исаев вижте във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback