fallback

К. Вътев: Влагането на добавки в храните се контролира от организацията EFSA

Големият скрит проблем при опасността на храните е тяхното количество, а не толкова тяхното съдържание, смята експертът

28.07.2015 | 09:40 Автор: Ирина Георгиева

Няма български производител на хранителни продукти, който иска по собствено желание и инициатива да влага каквито и да е добавки в храните. Това коментира собственикът на Тандем и председател на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев в предаването Денят Он Ер.

"Всичко това се контролира стриктно от европейска организация, която се казва EFSA. Това е организацията, която работи с над 40 института в цяла Европа и различни държави, която изследва влиянието на добавките върху хората. Тя регламентира влагането им - кои са разрешени и кои са забранени и каква е нормата на влагане." - обясни Вътев.

Всички производители работят по утвърденото европейско и национално законодателство, където всичко е разписано пределно, точно и ясно, подчерта Вътев.

"Нека някой български учен да открие нещо ново, което да надхвърли сегашните открития, което EFSA да приеме и да вкара в законодателството. Всички ще бъдат горди от това и ще го изпълняват. Засега никой не влага недопустими за влагане оцветители или антиоксиданти от всички Е-номера. Е-номерата означава списък за разрешените за влагане и който иска да се запознае детайлно да види какво фигурира или не в този списък." - допълни Вътев.

Според експерта големият скрит проблем при опасността на храните е тяхното количество, а не толкова тяхното съдържание. 

На 27 юли БАН и Института по молекулярна биология се разграничиха от твърденията на колегата си доц. Георги Милошев, че в храните у нас се използват шест добавки, означавани с буквата Е и номер, които са опасни, увреждат човешкото ДНК и могат да предизвикат ракови заболявания.

Според учените твърдението на колегата им от миналата седмица е негово лично мнение и не е позиция на Института. Оттам добавят, че не са били информирани за намерението на доцент Милошев да представи публично данните си, както и че те не са били обсъждани на научен съвет, каквато е нормалната практика.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback