fallback

Георги Киряков: Единственото решение за Гърция е орязване на дълга й

Проблемите на страната няма да бъдат решени с помощи, смята икономическият анализатор

18.07.2015 | 20:54 Автор: Петко Трухчев

Гръцките проблеми няма да бъдат решени нито с трети пакет финансова помощ,нито и със следващи. Такава позиция по гръцкия дълг изрази политологът и икономически анализатор Георги Киряков в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Единственото решение е подстрижка на дълга на страната.

Гърция се опита чрез трупане на дългове да стигне германския стандарт на живот. Германия трябва да си направи поуки от случилото се в Гърция. Самата Германия не е в цветущо положение.

Още по темата

Моделът на еврозоната е сгрешен изначално, смята Киряков. Това е и причината за сегашните проблеми, поясни експертът.

Проблемът на еврозоната е, че влязоха много страни с различни профили – данъци,БВП,дългове. Трябваше още отначало да се тръгне с единен банков съюз, за да не се оставя на местните правителства да решават сами фискалните политики.

Заради това сега се очертават тежки времена не само за Гърция, а и за целия Европейски съюз, предрича Киряков. По думите му има опасност за България от кризата в южната й съседка.

Българските власти не смеят да кажат истината за опасността за нас от гръцката криза. Нарочно е, за да няма банкова паника.

Още по темата

 

Предложението на новия управител на БНБ Димитър Радев досегашните подуправители да запазят постовете си е доказателство, че има среди, които желаят да се запази статуквото, коментира политологът. Това не дава добър сигнал към обществото, смята Киряков. Според него най-разумно е било останалите трима кандидати за управител да поемат подуправителските постове в БНБ.

Същите среди оказват отпор и срещу съдебната и здравната реформа, допълни Киряков. От многото компромиси, за да остане във властта, губи Реформаторския блок, допълни анализаторът.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback