Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Петков: Емоциите на евролидерите показват, че християндемократическа Европа се страхува от явлението Сириза

Решението за Гърция ще е политическо

13.07.2015 | 10:03 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Петков: Емоциите на евролидерите показват, че християндемократическа Европа се страхува от явлението Сириза

Решението за Гърция ще е политическо, а емоциите на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, както и на другите европейски лидери прикриват, че християндемократическа Европа се страхува от явлението Сириза. Това коментира председателят на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков в предаването Денят Он Ер. По думите му лидерите в Европа си задават въпроса - "Сега, ако отстъпим какво ще стане буквално след седмици, защото се очертават нови политически събития?"

"Сириза си играе, но не тя е взела заеми. До тук нито един водещ човек, политическа фигура не е участвала в преговорите от края на 90-те години в приемането на Гърция и измамата, която се случва и след това. Стъпвайки във властта през януари, те наследяват решения, които няма как да отменят освен, ако не вървят по пътя на преговорите. Какъв е този страх от разговорите със Сириза?" - обясни проф. Петков.

Според експерта още от самото начало на гръцката криза всичко е политическа игра.

"Преди време също така е била политико-спекулативна, защото не мога да допусна, следейки анализите на сериозни макроикономисти, че преди 10-15 или повече години двете страни, кредиторите, особено водещите западни кредитори от Германия и от другите държави и тези, които са взимали заемите не са си задавали въпроса, че ще дойде време да се плаща и в състояние ли е гръцката икономика, а и гръцкото общество при високото равнище на корупция и един нереформиран сектор е в състояние да го изпълнят." - коментира проф. Петков. 

Проф. Петков подчерта, че договорите са за това да се спазват - щом двете страни са си стиснали ръцете трябва да се спазват, тоест да не се връщаме и да не задаваме въпроса и на кредиторите: "А вие оценихте ли риска? Имаше ли сигнали, както е имало, че един ден Гърция няма да е в състояние да плаща и т.н". 

Чуйте коментара на председателя на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков: