Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д-р Хасърджиев: Няма европейска държава с такава финансова тежест за болните

Световната банка откри недостатъчно финансиране за здраве

09.07.2015 | 21:18 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Хасърджиев: Няма европейска държава с такава финансова тежест за болните

Световната банка е изготвила подробен доклад за начините, по които се финансира и работи здравната ни система. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев в предаването Денят Он Ер. По думите му докладът ясно доказва неща, които са общоизвестни.

"На първо място публичните пари, които отделяме за здравеопазване у нас са крайно недостатъчно спрямо нуждите, които имаме. Ясната цифра е 49%, които излизат от джоба ни, а не от здравната каса като се разболеем и това се сочи като един от най-големите проблеми в системата ни." - коментира д-р Хасърджиев.

Няма друга европейска държава с такава финансова тежест върху болните си хора и в момента, в който се разболеят трябва да плащат почти всички неща, отбеляза експертът.

"Докладите констатираха всичко точно и ясно в цифри тези проблеми. Разбира се оттам критиката на Световната банка е огромният брой болници - това е проблем не само с финансирането на системата, а и с изтичането на много средства. Бяха демонстрирани много случаи за неефективно харчене на средства." - заяви д-р Хасърджиев.

Другите проблеми са да се извади от доболничната помощ това, което е излишно и заплащане да е според резултата, коментира още д-р Хасърджиев.

Чуйте пълния коментар в следващото видео: