Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Нищо няма да се промени с либерализацията на енергийния пазар: Колев

Липсата на конкуренция между производителите ще задържи цените високи

04.07.2015 | 22:49 Редактор: Петко Трухчев
Нищо няма да се промени с либерализацията на енергийния пазар: Колев

Очакванията, че либерализацията на енергийния пазар от 1 януари догодина ще доведе до по-ниски цени на тока, няма да се оправдаят. Това прогнозира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Липсата на конкуренция между производителите е основната спънка за поевтиняването, изтъкна икономистът. Дори и да има много доставчици сред които да избират потребителите, то основните производители са два.

Още по темата

Не може да има либерализация когато няма производители. В момента имаме два основни производителя, които произвеждат 90% от тока.  И да либерализираме пазара от 1 януари нищо няма да се промени ако не създадем условия, за да излязат повече производители на пазара.

Част от ВЕИ-та които са сред останалите 10 % от производителите, нямат интерес да търгуват на борсата след като получават преференции от държавата. Именно сред тях сега ще се търсят резерви за намаляване на дефицита в НЕК, потвърди Колев решението от регулярните срещи между правителство,бизнес и синдикати за цената на тока.

Те наполовина са с преференциални цени. Да се видят тези, които са ползвали двойна преференция. Освен това някои са надписвали и инвестиционни разходи. Могат да се намерят сериозни резерви тук.

По повод на пенсионната реформа Колев изтъкна, че единственото направено до момента е увеличението на възрастта за пенсиониране – нещо, което е било неизбежно. Проблемите с ранното пенсиониране и допълнителното осигуряване не се предлагат в реформата на социалния министър Калфин.

Още по темата

Бизнесът у нас не очаква сериозни трусове веднага след референдума в Гърция на 5 юли за споразумение с кредиторите. Какъвто и да е изходът от него в крайна сметка няма да има автоматично решение за съдбата на южната ни съседка, посочи Колев, Като полза от гръцката криза той посочи печалбата от износа заради поевтиняването на еврото, дължащо се именно на трусовете в Гърция.