Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Илиян Василев: Смъртта на Примаков затваря една ера на съветската политика

Събитията в Армения са резултат на кризата в Украйна

26.06.2015 | 21:03 Редактор: Ирина Георгиева
Илиян Василев: Смъртта на Примаков затваря една ера на съветската политика

Бившият руски министър-председател и министър на външните работи Евгений Примаков почина на 26 юни 2015 в Москва на 85-годишна възраст.

Примаков ръководеше разузнаването, беше висш дипломат, министър-председател, познаваше перфектно Близкия Изток, но с него сякаш завършва една ера на съветската политика. Това каза бившият български посланик в Русия Илиян Василев в Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев на 26 юни 2015. По думите на Илиян Василев дори и в условията на Студената война тези хора "знаеха какви са границите на непредсказуемите действия, а днес липсва именно предсказуемост".

"Докато в Студената война хора като Примаков знаеха, че могат да защитават интересите си, те разбираха, че не трябва да преминават една граница, и това - разбира се - очакваха и от своите партньори. В такъв режим можеха да се решават всякакви кризи. Каквато и да е криза можеше да се реши, защото хората му имаха доверие. Американците и Близкият Изток му имаха доверие." - коментира Василев.

Бившият български посланик си спомни, че му е било трудно да обясни на руската дипломация, че България ще влезе в НАТО, Примаков обаче го е изслушал и е разбрал, че това е логична стъпка. Той се "интересуваше само за нашите взаимоотношения и те да не пострадат"-каза Василев. 

"Русия прави учение от 150 000 души с мобилизация на над 2000 танка и 1200 единици авиация - и това почти без постоянен режим", отбеляза Василев. По думите му и без да известява, "което на военен език означава най-висока степен на заплаха и не може НАТО да не реагира". 

"Сега същите тези хора - БСП и Атака - не оставят на България да реализира суверенитета си. Защо? Най-доброто решение за всички разбира се е да увеличим бюджета си трикратно и самостоятелно да можем да осъществяваме задачите по защита по териториалната цялост на националните граници, но в същия момент, в който това започне да се обсъжда в НС и стане дума за увеличение на бюджета за модернизация на армията ни, същите тези хора казват - да, ама тези пари отиват в НАТО. " - каза Василев.

Според него БСП и Атака не могат да дефинират интересите на България по автономен спрямо интересите на Русия начин.

Още по темата

Илиян Василев коментира и събитията в Армения. Той ги свърза с кризата в Украйна и каза, че са в резултат на нея. Според Илиян Василен трябва много внимателно да се наблюдава руския бизнес, който е зад граница, тъй като според него ще бъде притиснат от нарастващата необходимост за финансиране на вътрешни бюджети на Русия. По думите на Василев по тази причина Армения е била принудена да увеличи цените по начин, който не може да издържи.

За енергийните проблеми - "трябва да бъде внимателни в политическата конюнктура", каза Василев. Според него този проблем не е регулаторен и не може да се реши пред комисията, защото "е с функции на реформа". 

"За този месец да се начертае реформа е малко вероятно, но много е важно да се разбере: първо, от стъпките на КЕВР няма задължително да влеем повече приходи в енергетиката. Второ - гоненето на дефицитите на кого да се прехвърли с нови изходни и входни данни, няма да промени нещо. Защо? Защото огромният дълг в НЕК не е функция на неумение на самите изпълнителни директори на НЕК, а на външна сила - регулаторът. На трето място - политически решения, зли решения като Цанков камък, Белене, ВЕИ - тоест това е функция на държавата, която е нанесла вреди на НЕК. Сега решението минава и държавата да бъде така добра да намери мост, ресурс, който НЕК не може да покрие като намали загубите си." - обясни Василев.

Чуйте: