Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Г. Ангелов: Колкото повече Гърция отлага споразумението, толкова повече навлиза в рецесия

При добрия и при лошия сценарий Гърция ще остане в Еврозоната, отбеляза икономистът

25.06.2015 | 21:32 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Ангелов: Колкото повече Гърция отлага споразумението, толкова повече навлиза в рецесия

Парите свършват, кранчетата се затварят и Гърция ще изпадне в много по-дълбока криза, ако не сключи споразумение. Това коментира старши икономистът Георги Ангелов от Отворено общество в Денят Он Ер. Според него сделка с кредиторите сега най-вероятно няма да има, но това и не означава, че Гърция ще излезе от Еврозоната.

"Спомняме си, че когато Ирландия и Кипър стигнаха до някакъв момент, в който банките бяха в криза, ЕЦБ им каза да сключат споразумение с кредиторите или ще им спрат финансирането. Тук се приближаваме към този момент, тъй като е очевидно, че няма как вечно да има финансиране само от ЕЦБ при липса на споразумение и реформи. В някакъв момент това ще спре и е неизбежно." - припомни Ангелов.

"През последните пет месеца повечето коментатори очакваха да се сключи сделка. Такава обаче така или иначе не беше сключена и сега очакванията са, че най-вероятно няма да има сделка, тоест все още има шанс, но основният сценарий, който анализаторите разглеждат е, че няма да има сделка, тоест вървим към негативна ситуация. Кредиторите, МВФ и еврозоната не са склонни постоянно да удължават преговорите. Тоест има край и той е най-вероятно тази седмица." - обясни още Ангелов.

Икономистът припомни, че до момента е имало много финални срокове и Гърция в момента върви към фалит, но това не означава, че тя ще бъде автоматично изгонена от Еврозоната.

"При добрият и при лошият сценарий Гърция ще остане в Еврозоната. При лошият обаче, тя няма да получава никакво финансиране и пари, траншове, никаква спешна помощ. Ще бъде отрязана от всякакви притоци на пари  и това ще увеличи натискът за сключване на споразумение. Така че, ако не се сключи споразумение следващите няколко дни, то може да се сключи след шест месеца." - подчерта Ангелов.

По думите на икономиста няма последен срок, но Гърция трябва да започне да прави реформи. Според него, ако това правителство падне, то ще дойде ново, което ще сключи сделката.

"Така че няма нищо фатално, а колкото повече Гърция го отлага, толкова повече ще навлиза в рецесия и после по-трудно ще излезе от тежката икономическа ситуация. Проблемът е за гърците, а не за останалите в ЕС." - обясни още Ангелов.