fallback

Делян Добрев: Дупката в енергетиката може да се свие с реформа в държавната енергетика

Дефицитът в сектор енергетика е по-малко от 400 млн. лева

25.06.2015 | 21:16 Автор: Ирина Георгиева

Дефицитът в сектор енергетика е по-малко от 400 млн. лева и в момента регулаторът се опитва да запълни тази дупка. Това коментира председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. Той припомни и мерките, които правителството обсъжда за намиране на резерви в енергийната система.

"Част от тези пробойни в енергетиката бяха запушени още февруари - да не кажа половината и повече от половината, чрез промените в Закона, които ограничиха скъпите заводски централи, топлофикациите, премахнаха преференциите за зелените централи, прехвърлиха квоти от приходите за въглеродни емисии към енергетиката, които се ползваха с други цели. Всъщност от 800 млн. лева свихме дефицитът на по-малко от 400 млн. лева. В момента регулаторът се опитва да запълни тази дупка, което води до промяна в модела, увеличение в цената за бизнеса с различни проценти в зависимост дали обхващат закона или не. Това, което дадохме, срокът от единия месец е да се намери начин да се запушат тези пробойни без да се увеличава цената." - обясни Добрев.

Проблемите в енергетиката са наследени, отбеляза Добрев. По думите му БСП не трябва да сочат с пръст назад, защото сочат към себе си.

"Най-големият, от които е тарифният дефицит, който се случи по тяхно време - намаляваме цената на електроенергията с 5% и от друга страна вдигаме всички разходи, включително и цената на въглищата." - допълни Добрев.

Председателят на енергийната комисия подчерта, че това, което в момента може да се направи е да оптимизират разходите в държавната енергетика.

"Там работят повече от 21 000 души. Разходът не е само заплатите, а храна, транспорт, пари за почивка и какво ли не още. Средният разход за човек в държавната енергетика за месец е около 3100 лева. В някои дружества повече, в други по-малко. На тези души прави 800 млн. лева. От тях това не са само заплати." - подчерта Добрев и допълни, че това не означава, че ще има масови съкращения, а че трябва да се намали наемането на кадри, така че броят на работещите в сектора да придобие нормални размери.

От всяко възможно място трябва да бъдат търсени резерви, подчерта бившият енергиен министър. По думите му предложените мерки нямат нищо общо с либерализацията. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback