fallback

Проф. И. Станков: Субсидиите да се плащат на количество,не на декар

Европейският пазар е преситен на земеделски продукти, страната ни трябва да се преориентира към износ за трети страни

19.06.2015 | 21:16 Автор: Петко Трухчев

В проекта за националната стратегия за устойчиво земеделие АБВ ще настоява субсидиите – държавни и европейски, да се плащат на количество, а не на декар. Това заяви проф. Иван Станков - министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков (2013) и настоящ депутат от АБВ в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Според сегашната система да се плаща на декар няма равнопоставеност между производителите, твърди професорът. В стратегията трябва да се заложи и на производства на по-слаби култури.

Още по темата

Основното производство сега е на зърно и маслодайни култури. България се отклони в една посока и изостави слабите производства.

Земеделските ни производители да се преориентират към износ за трети страни, съветва проф. Станков.

Европейският пазар е преситен. Ние ще отидем с определени продукти, но за нас решението е трети страни.  

Именно износът към трети страни е заложен и в Трансатлантическото търговско партньорство между Европейския съюз и САЩ. Икономическите ефекти за България са безспорни, но качеството на внасяните храни от САЩ към ЕС е спорно.

Още по темата

В САЩ има свръхконвенционално производство. Там се използва и ГМО и ние сме много чувствителни на тази тема.

Още по темата

 

Депутатът издаде, че законът за горите е на финалната права. Изготвеният от Министерския съвет проектозакон е най-удачен, според проф. Станков. Един от текстовете, с който се пресича незаконната сеч, е добивът да става само през деня когато ще има и по-засилен контрол. Тогава ще падне и мораториума върху дърводобива,който парламентът наложи като мярка срещу незаконна сеч.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback