fallback

Красимир Кумчев: ОВОС за овощна градина – абсурд

Земеделието в Турция е на светлинни години пред нашето,твърди производителят

13.06.2015 | 20:45 Автор: Петко Трухчев

Новото изискване по мярка 4.1 от Оперативната програма за развитие на селските райони за ОВОС (оценка за въздействие на околната среда) за насаждане на овощна градина е абсурдно. Това заяви земеделският производител от Пловдивско Красимир Кумчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Опитах се да проследя логиката на този закон, който е изготвен от две министерства – на земеделието и на околната среда. За да му хрумне това на някой означава, че някой си мисли, че едно дърво може да увреди природата.

Още по-безумно е, че се изисква документ за ОВОС при кандидатстване за евросубсидия за парцел, а не за общ брой насаждения, твърди Кумчев. Той определи това изискване като начин държавата да прибира по-високи такси от производителите.

Още по темата

ОВОС на всичкото отгоре не се вади за инвестиция, а за парцел. Ако имаш 10 декара разхвърляни на по 10 парцела, таксата за изготвяне на ОВОС е 500 лв. за декар. Значи трябва да платиш 5 хил. лв.

Според производителя ако ДФ Земеделие толкова желае да остави ОВОС тогава да се направи поправка в регламента като такава оценка се изисква само за трайни насаждения.

Евросредствата за земеделието ни са достатъчни. Проблем обаче е разпределението им, посочи Кумчев. Той изрази несъгласие с разпределянето на средствата по схемата за субсидиране за качество на плод.

Миналата година по схемата бяха 15 млн. лв. Тази са 80 млн. Трябва да си произвел,продал и тогава да си получиш парите. Сега са занижили праговете за добив. Т.е. можеш с 300 кг. череши от декар да получиш колкото друг с 1 тон добив от декар. Каква е логиката?!

Многото регулации от страна на държавата спират развитието българското земеделие, споделя Кумчев. В Турция държавата наистина се грижи за производителите си, казва той.

Още по темата

Там например ако имаш нужда от трактор отиваш в общината, проверява се името в регистъра и ако си производител и не си си купувал трактор от 5 години ти дават 50 % от парите за техниката. Толкова е просто, затова и земеделието в Турция е на светлинни години пред нашето. Не случайно Турция е световен лидер по череши.

Кумчев разкри и какви измамни схеми прилагат електроразпределителните дружества. За прокарване на електричество в овощна градина производителят сам изгражда трафопост. После съоръжението се вписва като инвестиция на съответното ЕРП обаче.

Целият разговор на Ивайло Лаков със земеделския производител вижте във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback