Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Намесата на държавата в свободния пазар не е удачна: Стайков

Животновъдите нямат основание да протестират, коментира Калоян Стайков

12.06.2015 | 21:14 Редактор: Петко Трухчев
Намесата на държавата в свободния пазар не е удачна: Стайков

Искането на протестиралите днес животновъди и млекопроизводители край Русе държавата да увеличи субсидиите за отрасъла не са основателни. Такава позиция изрази икономическият анализатор Калоян Стайков в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. С по-високите дотации за отрасъла в другите европейски страни производителите у нас трябва да се преборят с по-добро качество, коментира Стайков.

Ако аз мога да си купя по-евтино мляко на пазара, защо цената трябва да се държи изкуствено висока. В крайна сметка всичко лежи в конкуренцията. Изкуствената намеса на държавата не е най-добрия вариант.

По повод на протестите на полицаите срещу въвеждането на възраст за пенсиониране и орязване на социалните им придобивки Стайков коментира, че най-напред трябва да се направи оценка какъв труд полагат те като той не бива да бъде сравняван с този на учители и лекари. Според Стайков липсва разграничение между социалните придобивки и заплатите, които полицаите получават накуп при пенсиониране.

Още по темата

Стайков коментира и преизпълнението на приходите, което премиерът Борисов определи като рекордно за последните години.

Този ръст идва единствено от големите приходи през януари. После другите месеци не бяха толкова силни. Декември пък имаше голям харч. Приходите и към днешна дата са все още над минали години, но са минимални. Ако ги разхвърлим са по 10 млн. лв. на месец.

Още по темата

Така изчислени приходите повдигат въпросът дали икономиката наистина расте или се развива както в предходни години. Според икономиста има грешка в базата на изчислението и не изключи тя да е умишлена.

Отчитането е променено и не можем да разберем дали се спазва бюджета, приет от Народното събрание.

Според Стайков политическата логика ще надделее над финансовата и Гърция ще остане в еврозоната. Мащабните икономии, които й предстоят, няма да се отразят много негативно на икономиката у нас.