fallback

Мохамед Халаф: Всички продават оръжия на Близкия Изток

Петролът на джихадистите са продавава на режима на Башар Асад, турците, иранците и на иракското правителство на много по-ниска цена

11.06.2015 | 20:28 Автор: Ирина Георгиева

Петролът на джихадистите са продавава на режима на Башар Асад, турците, иранците и на иракското правителство на много по-ниска цена. Това коментира арабистът и журналист Мохамед Халаф в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. По думите на експерта не е важен въпросът кой продава оръжия в Близкия Изток, а кой не ги продава.

"Всички продават оръжия в Близкия Изток. Тези хора се сражават в Сирийския конфликт и в другите региона, но това не е директна продажба. Факт е, че американското посолство на 11 юни съобщи, че американска фирма тества тези видове оръжия и показва, че тук има посредници." - обясни Халаф.

Според арабиста конфликтът в Сирия няма да се реши с падането на Башар Асад, но проблемът сега е още по-сложен.

"Посещението на Кери в Сочи и срещата му с Путин не бяха за друго, а за Сирия. Защото и САЩ и Русия са обединени, че трябва да не се случва това. А именно Русия да убеди Иран да подкрепи Башар Асад и те да играят ролята в този сценарии, за да си тръгне. Вече има конспирации и теории, че се обмисля прехвърлянето на Башар Асад в Русия." - допълни Халаф.

По думите на журналиста джихадистите се снабдяват с оръжия от две места - в региона има сили, които са заинтересовани да ги снабдяват и имат интерес от този конфликт. В същото време армиите на изпратените държави там често бягат и изоставят оръжието си.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback