Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Бр. Бобанац: Програмата за развитие на газовото находище Афродита е предоставена на кипърското правителство

Обединението на Кипър ще доведе до стабилност в региона

10.06.2015 | 22:05 Редактор: Ирина Георгиева
Бр. Бобанац: Програмата за развитие на газовото находище Афродита е предоставена на кипърското правителство

Кипърският енергиен министър Георгиус Лакотрипис потвърди, че трите компании (Noble Energy, която работи съвместно с израелските Delek и Avner) са представили в кипърското правителство план за развитие, проектиране и експлоатация на газовото находище "Афродита". Това съобщи кореспондентът Бранислава Бобанац в предаването Денят Он Ер. По думите й това означава подробни технически и търговски аспекти взети при експлоатацията на находището - това беше втората крачка, която се очакваше.

"От днес тече и 90-дневният срок, който кипърското правителство има да потвърди или отхвърли плана и съответно да издаде лиценз за сондажи на трите компании, така че процесът се движи." - коментира още Бобанац.

Очакванията са в енергетиката да се постигне значителен ефект при обединяването на острова, отбеляза кореспондентката от Кипър. По думите й това се свързва и със създаването на една стабилност в района, която ще даде нови възможности пред фирмите, които имат лиценз, за да извършват проучванията си.

"От друга страна това ще означава търсенето на алтернативен енергиен коридор за транспорта на природния газ към Европа. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ няколко пъти вече заяви, че е възможно този коридор, икономически годен да бъде през Турция" - заяви още Бобанац.

"Обединяването на Кипър и разрешаването на 40-годишен кипърски въпрос тук вече се коментира като ключов фактор за икономическия растеж на страната като катализатор, който ще доведе до бум на икономиката, както го нарече президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Тези големи очаквания са свързани с възможността за създаване на един мирен, стабилен остров, стабилност в региона да се постигне, с политическа стабилност. Намаляване на напрежението между двете общности и във връзка с Турция, което ще създаде възможност за развитие на бизнеса. Основните икономически ползи се свързват със засилването на интереса на международните компании да инвестират на Острова, вече имайки тази политическа стабилност и обединена страна. От друга страна това ще доведе за развитие на туризма и с привличане на туристи от Турция." - допълни още Бобанац.

Чуйте: