Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Йордан Янков: Нужно е да се разбере откъде идва дупката в НЕК

Няма бизнес логика в плащането на данък "задължение към обществото"

10.06.2015 | 21:27 Редактор: Ирина Георгиева
Йордан Янков: Нужно е да се разбере откъде идва дупката в НЕК

Проблемът в НЕК не се крие в неговия дълг, а в това защо въобще съществува и защо продължаваме да го толерираме под една или друга форма. Това коментира  енергийният експерт Йордан Янков в предаването Денят Он Ер. Според него големият проблем на правителството в момента е, че се намира между две противоположно действащи сили.

"От една страна България има задължение да либерализира напълно енергийният пазар от 1 януари 2016г., а в същото време всички управляващи органи неистово, на всяка цена искат да запазят НЕК. Това са две взаимоизключващи се възможности. Ако се опитаме да опазим НЕК на всяка цена, не можем да освободим енергийния пазар или ако го освободим, това ще стане на цената на въвеждането на един главоломен данък, наречен "задължение към обществото"." - обясни Янков.

Според енергийният експерт няма бизнес логика в плащането на данък "задължение към обществото". Той смята, че е нужно е да се види откъде идва тази дупка.

"Тази дупка е в резултат на некадърното управление на няколко правителства подред. Некадърно управление, съчетано с методи на един икономически отрасъл преди 30 години, това не е пазарна икономика. Те продължават да съхранят този порочен модел на управление на отрасъла." - отбеляза Янков.

В момента у нас има свръх излишък на мощности, които изкуствено се поддържат, подчерта енергийният експерт. 

"Погледнете колко ТЕЦ-а на въглища имаме и колко потребяваме. А имаме една свръхефективна атомна централа, която трябва да спасява дупките в цялата система - защо? Защо тя да не печели?" - запита Янков.

Мотивите, заради които съществуват всички тези предприятия във вида, в които са в момента са политически, а не икономически, добави още Янков.

"Някои политик трябва да излеза и да каже нещата такива каквито са. Не може да плащаме дълговете на НЕК и да мислим проекти като АЕЦ Белене и Цанков Камък. Само те са милиард и половина от задълженията на НЕК.  Не може да продължаваме да плащаме едни скъпи източници като възобновяемите енергийни източници само, за да пазим банките, които са финансирали тези ВЕИ проекти. А нас кой ще ни пази?" - коментира още експертът.

Чуйте: