Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д-р Станимир Хасърджиев: Трябва да се намали доплащането на здравните услуги

09.06.2015 | 21:53 Редактор: Весела Гиздева
Д-р Станимир Хасърджиев:  Трябва да се намали доплащането на здравните услуги

Време е да бръкнем дълбоко в раната на българското здравеопазване. Това каза председателя на  Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в предаването „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Хасърджиев коментира, че здравеопазването е пряко свързано с икономиката на държавата. Според него реформата в здравната система трябва да бъде направена така, че да носи ръст на БВП.

Според него е недопустимо в страна членка на ЕС, каквато е България, хората да теглят кредити и да продават имуществото си, за си платят за лечение.  

 „7 млрд. годишно харчим за здраве. Над 3 млрд. се дават от държавата, а останалата част от пациентите с кредити и продажба на имущество. Това не е нормално! Нашето здраве е недофинансирано. 3 млрд лева давани за здраве за жълти стотинки!“, заяви д-р Хасърджиев.

Председателят на Националната пациентска организация цитира данни от доклад на Световната банка, който препоръчва доплащането на здравните услуги да не е повече от 15-20 % . В България обаче в момента то е 50%.

Според д-р Хасърджиев при разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет  пациентите, осигуряващи се допълнително, трябва да получат гаранция, че няма да се налага да доплащат за здраве .

„Философията е добра, защото тя цели  да се намали тази тежест върху пациентите от 50% доплащане на здравните услуги.“, каза д-р Хасърджиев.

Той засегна и темата със сливането на болниците  в страната.

„При 400 болници , при 400 директори и още толкова дублиращи се звена, на някого му е много удобно да сме в такава ситуация. В цял сявт болниците се консолидират.  Тук е обратното. Грандиозна война се крие в това сливане.“ , коментира той.

Според  председателя на Националната пациентска организация в малките населени  места трябва да бъдат откривани общопрактикуващи центрове с добри специалисти, а да не се подържат скъпи лечебни заведения. Според него  няма нужда от болници там, където няма квалифициран персонал.