Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Б. Петров: Стратегията на преговори на гръцкото правителство беше изключително агресивна

Стратегията е насочена за взимане на решения в последния възможен момент

09.06.2015 | 20:51 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Петров: Стратегията на преговори на гръцкото правителство беше изключително агресивна

Стратегията на преговори на гръцкото правителство беше изключително агресивна. Това заяви финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. По думите му стратегията е била насочена за взимане на решения в последния възможен момент, така че да се извлекат по-удобни условия от страна на кредиторите.

"По отношение на пакета, който би могъл да бъде договорен, очевидно гръцкото правителство отстъпи за първичния бюджетен излишък, наложи се да отстъпи и за таксите за ДДС да са по-високи, но изглежда с контра предложение да осигури евентуално преструктуриране на дългосрочните задължения, които правителството има." - коментира още Петров.

Кредиторите не са съгласни с тази сделка пакет 2 в 1 за това, защото няма сигурност, че Гърция ще продължи по пътя на реформи, който е необходим, за да се върне страната в една устойчива територия на икономически растеж, заяви още финансистът. 

Според Петров тази преговорна стратегия лиши Гърция и от краткосрочната ликвидност, която имаше натрупана.

"Ако не беше избрала тази агресивна и непродуктивна стратегия може би Гърция нямаше да достигне до този лош показател на икономически растеж." - обясни Петров.

"След срещата между Ципрас, Меркел и Оланд на 10 юни очаквам евентуално осигуряване на краткосрочна ликвидност за Гърция в рамките на следващите няколко месеца с възможност за евентуално ползване на средствата, които са във Фонда за финансова стабилност, заделени за рефинансиране и рекапитализация на гръцките банки и ценни книжа." - прогнозира още Петров.

Чуйте: