Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Таня Минчева: G7 ще остави в сила санкциите срещу Русия

Няма разногласия между западните партньори, подчерта Меркел

08.06.2015 | 21:04 Редактор: Ирина Георгиева
Таня Минчева: G7 ще остави в сила санкциите срещу Русия

На срещата на G7 германският канцлер Ангела Меркел изпрати ясно послание към Москва, че няма разногласия между западните партньори, както и че икономическите санкции към Русия остават. Това коментира Таня Минчева в предаването Денят Он Ер. По думите й позициите на Меркел и президентът на САЩ Барак Обама по отношение на Русия съвпадат.

"Както в заключителния документ, така и в пресконференцията след завършването на срещата бе изрично подчертана пряката връзка между отношенията на Седемте към Русия и нейната роля в реализирането на Минските споразумения. Седемте се обявиха против ратифицирането на политическия процес в рамките на тези споразумения. Меркел разсея всички спекулации за някакъв жест от нейна страна към Путин. Посочи, че икономическите санкции към Русия остават през целия период от споразумението в Минск, тоест със сигурност те ще бъдат продължени на предстоящата среща на върха края на юни на ЕС." - коментира Минчева.

Минчева отбеляза и изказването на Обама спрямо Русия, че Седемте са обсъдили допълнителни стъпки освен санкциите и ще бъдат засилени, ако продължат агресивното си поведение.

"Канцлерът подчерта: притеснени сме от последното засилване на напреженията между страните от конфликта." - предаде думите й Минчева.

Меркел подчерта, че всеки ден вече е от значение за Гърция, тъй като времето й изтича, предаде още Минчева.

Чуйте: