Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

В България повече българи, а не мигранти са жертва на трудова експлоатация: БХК

Красимир Кънев, учредител и председател на БХК

06.06.2015 | 23:53
В България повече българи, а не мигранти са жертва на трудова експлоатация: БХК

Красимир Кънев, учредител и председател на Български хелзинкски комитет /БХК/коментира доклада на Агенцията за основните права на ЕС / EU FundamentalRights, @EURightsAgency/ за трудовата експлоатация с Ивайло Лаков в предаването Денят он ер по телевизия Bulgaria ON AIR на 6 юни 2015.

Според доклада движещи се в ЕС или мигриращи в ЕС хора са изложени на риск да станат жертва на трудова експлоатация. БХК е допринесла към доклада с изследване за България. Докладът на Агенцията за основните права на ЕС е изследвало правната рамка на всички 28 страни-членки и работа в 21 от тях.

Тежките форми на трудова експлоатация са работа без договор, в лоши условия на труд, незаплащане на труда, работа в опасни условия. Докладът е фокусиран върху тези форми на трудова експлоатация, които са престъпления. В някои страни работата без договор е криминализирано, в други – не.

България стои различно в различните форми на трудовата експлоатация, каза Красимир Кънев.

„У нас има същите форми, както в останалите страни в ЕС, с тази разлика, че в България повече български граждани са жертви на трудова експлоатация, отколкото в Западна Европа, където повече мигранти са жертва“.

БХК има информация, че и чужденци стават жертва на трудова експлоатация.

„Много малко от тях са трудоустроени, тъй като те заминават за Западна Европа. Значителна част от тях стават жертви на трудова експлоатация там“, каза Янев.

 

Чуйте целия разговор във видеото.