Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Въпросите за референдума ще претърпят лека корекция: Момчил Дойчев

Избирателната активност ще е ниска, прогнозира политологът

05.06.2015 | 21:40 Редактор: Петко Трухчев
Въпросите за референдума ще претърпят лека корекция: Момчил Дойчев

Референдумът за смяна на изборното законодателство ще се проведе, но трите въпроса по всяка вероятност ще претърпят лека корекция. Това коментира по повод предложението на президента за провеждане на референдум за изборните правила заедно с местния вот на 25 октомври политологът Момчил Дойчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

Референдумите са добра инициатива. Би следвало да се провеждат по въпроси,които касаят цялото общество. Струва ми се, че в крайна сметка ще има референдум. Въпросите са професионално зададени, но ще претърпят някаква лека промяна.

Съчетаването на референдума с местните избори обаче поставя под въпрос доколко резултатите от него ще бъдат приети. За да са валидни решенията от него трябва да са гласували 51% от избирателите. На местни избори обаче активността е много по-ниска отколкото на парламентарни, поясни Дойчев.

Политологът коментира и напрежението между българи и роми в Гърмен.

Заиграването с етническата карта не е за пръв път. Реализира се един изкуствен конфликт. Не е придобил някакви крайни форми, но може да се превърне в актуален за решаване сега.

Още по темата

Събитията в Гърмен са добра почва за агитация за местните избори на крайно радикалните партии.

Циганизацията на България се използва, за да се оправдае едно антиевропейско,ако щете расистко, говорене.

 

Кризата в БСП и скандалът с предлагания подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от лидерската надпревара преди година води партията надолу, коментира политологът. Според Дойчев визията на БСП е изчерпана, има нужда от нови лица. С тези кадри на едни предстоящи парламентарни избори подкрепата за социалистите може да падне и под 12%, прогнозира Момчил Дойчев.

Целият разговор вижте във видеото.