fallback

ИА Борба с градушките спасява около 100 млн. лева годишно в продукция

Сезонът на градушките през 2015г. е открит на 3 май, а най-интензивните процеси са през май, юни и началото на юли, коментира инж. Николов

01.06.2015 | 10:26 Автор: Ирина Георгиева

Изпълнителната агенция Борба с градушките годишно спасява около 100 млн. лева в продукция. Това коментира директорът й инж. Николай Николов в предаването Денят Он Ер. По думите му сезонът на градушките през 2015г. е открит на 3 май, а най-интензивните процеси са през май, юни и началото на юли. 

"До момента сме провели около 50 въздействия като сме обработели малко над 200 градоопасни облаци. Те са преминали на територия от около 200 млн и половина дка. Всяка година след преключване на сезона, заедно с колегите от областни дирекции земеделие отчитаме през годината какви са нанесените щети общо на територията и съответно какво би могло да бъде след като съпоставим данните от нашите сървари. Средно около над 100 млн. лева годишно се спасяват в продукция." - обясни инж. Николов.

МЗХ е нашият принципал, а изпълнителната агенция е създадена през 1968г., коментира инж. Николов.

"Постепенно през годините територията се разраства като към момента защитаваме 17 млн. дка, а оттях 12,5 млн. дка са обработваемите, тъй като няма как да разделим промишлени и обработваеми земи. На територията са изградени 200 ракетни площадки и 9 командни пункта, които управляват тези ракетни площадки." - допълни инж. Николов.

Директорът на Агенцията обясни, че самата ракета доставя реагент сребърен йодид в облаците и тя не позволява да се втвърдят самите кристали в облаците. По думите му ракетата е дълга около метър и пет, струва около 600 лева и се произвежда в България.

Чуйте още:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback