Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анастасия Грозева: Социалната промяна е възможна чрез лично участие

Фотографски проект търси общото в преживяванията на социални маргинални групи

31.05.2015 | 09:31 Редактор: Мариета Иванова
Анастасия Грозева: Социалната промяна е възможна чрез лично участие

Социалната промяна би била възможна чрез лично включване и участие, стана ясно от думите на психолога и фотограф Анастасия Грозева в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков. 

Тя посочи и, че много Неправителствени организации все по-активно работят в посока на промяна на социалните нагласи.

Личното отношение прави промяната. Една социална група от невидима да стане видима става чрез личното отношение”, коментира Грозева. Тя направи изказването по повод изпълнението на фотографски проект „(Не)видими”, който „има за цел да промени нагласите към различни социални маргинални групи, както на обществото, така и на самите студенти, (включили се в него) и на участниците чрез методите на фотографията”.

Фокус на проекта са възрастни хора от Дом за ветерани на културата и изкуството, деца с проблеми в развитието и деца, лишени от родителски грижи. Грозева допълни още, че проектът няма за цел да разкрие страданието и различията, а да представи сходствата в преживяванията на хората, причислявани към т.нар. маргинални социални групи, и всички останали.

Студентът и фотограф Алекс Манчев коментира, че мотивацията му да се включи в проекта е базирана на необходимостта от обръщане на повече внимание към социално зависимите хора в България. Той посочи още, че колкото по-информирано е обществото, по какъвто и да е социален въпрос или проблем, толкова по-лесно става неговото разрешаване. – „Когато хората имат повече знания, не са толкова лесно манипулирани”, коментира още Манчев.

Вижте цялото интервю от видео файла.