fallback

Николай Вълканов за промените в Закона за арендата в земеделието

Коментар в Денят он ер 21 май 2015

22.05.2015 | 08:58

Още през март с вас говорихме, че в България и не само, ще има голям проблем с млекопроизводителите, защото отпадат млечните квоти в ЕС. Още преди те искаха държавата нещо да направи. Голям проблем, който едва ли ще се реши с тези мерки, защото конкуренцията е силна.

Да, така е, но нека се спрем на всички фактори, довели до сегашната ситуация на пазара и това далеч не е само отпадането на млечните квоти. Още от септември-октомври миналата година с публикацията на нашия Анализ за млечното говедовъдство в страната и перспективите пред него, в общи линии очертахме една линия за развитие пред бранша, която виждаме, че вече се случва.

Тогава никой не обърна внимание.

Не става дума само за отпадането на квотите. Нека се огледаме и видим, че втора поред година цената на основните селскостопански стоки като най-вече зърното – все пак е суровина за млякото – също понижиха своята цена. Горивата също понижиха цената си.

Да се очаква да този фон, че цената на млякото ще остане като миналогодишната е нереално.

Не виждам чак такава драма, защото това е очаквано и то не би трябвало да изненадва когото и да било.

Това, което се е решило днес – за прекратяване на договорите от следващата година на хората, които нямат животни – тук изобщо няма да коментирам въпроса дали на хора, които нямат животни трябва се дават под наем пасища. Ако погледнем по-общо това е изключително грубо потъпкване на договорните отношения и за пореден път показва, че не само в българското селско стопанство, но и в българската икономика не може да има никаква предвидимост.

Има хора с 5-годишни договори за наем и ако ми остават още 3 години бих съдил държавата.

 

Падащите цени и конкуренцията

Сега, хората в Балкана трябва да се конкурират с хората от Холандия, които правят това от 80-100г.

Естествено, че трябва. Те отдавна трябваше да започнат, за да могат днешния ден да посрещнат с по-голямо спокойствие, а не както сега.

 

Целия разговор чуйте във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback