fallback

Адв. Лулчева: Прокуратурата да се изведе от съдебната власт

Проблемът със зависимостта на съда е в съдиите, не толкова в прокуратурата, твърди топ адвокатът

20.05.2015 | 21:29 Автор: Петко Трухчев

За извеждането на прокуратурата от съдебната власт и подчинението й на изпълнителната, се обяви адвокатът Ина Лулчева в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Коментарът Лулчева направи по повод на съдебната реформа, минаваща през инициираната вече промяна в Конституцията.

Още по темата

Само с промяна в прокуратурата зависимостта на българския съд няма да се прекрати, твърди адвокатката, нашумяла със защитата на покойния премиер Андрей Луканов в средата на 90-те год.

Прокурорите са страна в процеса. Независимостта е на съда. Аз съм за изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

Друг е въпросът, че и прокуратурата у нас се използва от влиятелни кръгове за защита на лобистки,политически и икономически интереси,коментира Лулчева. Топадвокатът приветства заложеното в съдебната реформа разделение на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии.

Разделението на ВСС би гарантирало независимост на съда, защото съдиите ще се  избират от съдии. До момента когато е имало кандидатура на съдебната гилдия никога не са я избирали от ВСС.

Така ще се пресече недобрата практика във ВСС една гилдия да има превес, както и изборът по политически признак като Лулчева визира 11-те магистрати от квотата на парламента.

Още по темата

Адвокат Лулчева похвали усилията на правосъдния министър Христо Иванов за пълната му визия за реформа в съдебната система.“Отпорът обаче е голям“, коментира тя.

За съжаление враговете на реформата се организираха. Личи си от това, че  се говори основно дали да се променя Конституцията , а не да се мисли след това какво ще стане. Това показва едно размиване.

Целият разговор на водещия Веселин Дремджиев с адвокат Ина Лулчева вижте във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback